Η Α? ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΜΗΝΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ» ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΠΑΤΑΚΗ»

Μαθητές-Λογοτέχνες!

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Α? Λυκείου μαζί με τις φιλολόγους-καθηγήτριές μας, πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στον εκδοτικό οίκο «Πατάκη» στην Αθήνα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Αφορμή αποτέλεσε η διοργάνωση από τον παραπάνω εκδοτικό οίκο, για έκτη συνεχή χρονιά, του Προγράμματος «Μήνας Εφηβείας» , που είναι ένα λογοτεχνικό αφιέρωμα στους εφήβους. Περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο τη συνάντηση των εφήβων-μαθητών με συγγραφείς, ανθρώπους των τεχνών και με επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν θεματικές που έχουν προσεγγίσει μέσα από το λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό τους έργο.

Το δικό μας πρόγραμμα περιελάμβανε τη συνάντηση με δύο συγγραφείς εφηβικών βιβλίων, την κ. Φρατζεσκάκη Ελένη και την κ. Παπαγιάννη Μαρία και χωριστήκαμε σε δύο ομάδες,  μία για κάθε εργαστήριο.

Στην α? ομάδα, με την κ. Φρατζεσκάκη, θέμα του βιωματικού εργαστηρίου ήταν «Οι λέξεις διηγούνται ιστορίες». Μέσα απο συζήτηση και παραδείγματα, κατανοήσαμε ότι πράγματι κάθε λέξη μπορεί να μας αφηγηθεί τη δική της ιστορία και ότι, αν αφήσουμε ελεύθερη τη σκέψη και τη φαντασία μας και ξεπεράσουμε τους συμβατικούς κανόνες τις γλώσσας, μπορούμε να γράψουμε συνειρμικά και να φτιάξουμε δικές μας λογοτεχνικές ιστορίες. Στη διάρκεια του εργαστηρίου, η κυρία Φρατζεσκάκη μας ζήτησε να γράψουμε ιστορίες, με θέμα «Νοέμβρης», τις οποίες παρουσιάσαμε ανά ομάδα. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι μπορούμε να γράψουμε κείμενα και ότι οι λέξεις δεν είναι απλά γραμματικά φαινόμενα, αλλά περιέχουν συναισθήματα, βιώματα και ιστορίες.

Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα, θέμα της κ. Παπαγιάννη ήταν «Ιστορίες από βράχο στις δεκατρείς ίντσες». Περίεργος τίτλος!  Η συγγραφέας όμως μας εξήγησε ότι σκέφτηκε να δώσει αυτόν τον τίτλο, αφού σκοπός της είναι να παρουσιάσει την ανάγκη των ανθρώπων να φτιάχνουν και να διηγούνται ιστορίες, στην αρχή αναπαριστώντας τες  στις σπηλιές, μετά δημιουργώντας μύθους,  παραμύθια, τη λογοτεχνία, μέχρι την τέχνη του κινηματογράφου και τα σύγχρονα μέσα (δεκατρείς ίντσες είναι οι διαστάσεις μιας οθόνης τάμπλετ). Μέσα από τη συζήτηση που έγινε κατανοήσαμε ποια είναι τα ερεθίσματα που οδηγούν τους ανθρώπους να καταγράφουν αυτά που νιώθουν και σκέφτονται .

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, ξεναγηθήκαμε στο χώρο του βιβλιοπωλείου και ο υπεύθυνος του προγράμματος μας παρουσίασε τα στάδια της έκδοσης ενός βιβλίου, ποια είναι δηλαδή η πορεία που αυτό διανύει , ώστε να φτάσει από τον συγγραφέα στον αναγνώστη.

Η επίσκεψη αυτή ήταν για μας μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με συγγραφείς και να συνειδητοποιήσουμε ότι η λογοτεχνία είναι ένα ταξίδι από την καθημερινότητα στο συναίσθημα και τη φαντασία, με όχημα τη γλώσσα. Πολλοί από εμάς, επίσης, ανακαλύψαμε ότι αν αφήσουμε ελεύθερα το συναίσθημα και τη φαντασία, μπορούμε να γράψουμε δημιουργικά, λογοτεχνικά. Υπήρξαν, βέβαια, και κάποιοι που…βαρέθηκαν και ήθελαν περισσότερη δράση! Γι?αυτούς μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα εργαστήριο συγγραφής αστυνομικών ιστοριών ή ιστοριών επιστημονικής φαντασίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *