Κανονισμός λειτουργίας Γενικού Λυκείου Ξυλοκάστρου

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 

  1. Η λειτουργία του σχολείου αρχίζει με την πρωινή συγκέντρωση στις 08:15 , η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.
  2. Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αυστηρά το ωράριο έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Εισέρχονται στην τάξη πριν από τον καθηγητή και αποχωρούν μετά τη λήξη του μαθήματος. Όσοι καθυστερούν να προσέλθουν στο μάθημα για συγκοινωνιακούς ή άλλους σοβαρούς λόγους παίρνουν άδεια από τον Διευθυντή για να προσέλθουν στην Τάξη.
  3. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου δεν επιτρέπεται η έξοδος των μαθητών από το σχολικό χώρο χωρίς άδεια από τον διδάσκοντα καθηγητή και τον Διευθυντή. Οι μεμονωμένες απουσίες δεν δικαιολογούνται.
  4. Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση των μαθημάτων ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Για κάθε ολιγόωρη απουσία (π.χ. εμβόλιο, γιατρός κτλ) , υποχρεωτικά επικοινωνεί ο κηδεμόνας τηλεφωνικά με το Σχολείο.
  5. Στα διαλείμματα όλοι οι μαθητές βγαίνουν από τις Τάξεις εκτός των επιμελητών οι οποίοι ορίζονται με ευθύνη της μαθητικής κοινότητας και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές. Οι επιμελητές μεριμνούν για τον αερισμό και την άριστη κατάσταση της αίθουσας.
  6. Η μεταφορά κινητών τηλεφώνων στο σχολείο πρέπει να αποφεύγεται, η δε χρήση τους εντός του σχολείου απαγορεύεται ρητά.
  7. Οι μαθητές πρέπει να σέβονται το σχολικό χώρο και τη σχολική περιουσία και να βοηθούν στη διατήρηση της καθαριότητας του σχολείου (αίθουσες, τουαλέτες, προαύλιο κλπ). Κάθε σκόπιμη φθορά ή ρύπανση συνεπάγεται την τιμωρία των υπευθύνων και την υποχρέωσή τους για αποκατάστασή της με ευθύνη του 5μελούς ή 15μελούς , κατά περίπτωση συμβουλίου.
  8. Δεν επιτρέπεται ο ευτελισμός και η απαξίωση (κάψιμο, κακοποίηση) του Σχολικού βιβλίου.
  9. Η εμφάνιση των μαθητών πρέπει να είναι ευπρεπής και η συμπεριφορά τους κόσμια.
  10. Το κάπνισμα και ο καφές στο Σχολείο, απαγορεύονται. Παράλληλα καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να απαλλαγούν οι μαθητές από την επικίνδυνη και βλαβερή αυτή συνήθεια.
  11. Οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν στη σχολική ζωή, γιορτές, εκδηλώσεις, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας κλπ.
  12. Απαγορεύεται η καταδολίευση των εξετάσεων (αντιγραφές, υποκλοπές κλπ).
  13. Στην αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να δημιουργούνται προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας , δηλαδή ήρεμο κλίμα, ησυχία, τάξη και γνήσια ενασχόληση με το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος. Καθήκον των διδασκόντων και των μαθητών είναι η δημιουργία αυτού του κλίματος.
  14. Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό του Σχολείου και τους συμμαθητές τους.
  15. Απόκλιση από την δημοκρατική συμπεριφορά και την τήρηση του κανονισμού αποτελεί σχολικό παράπτωμα που συνεπάγεται κυρώσεις από τον Διευθυντή ή τον Σύλλογο των διδασκόντων.

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015